Posetite London

London

London je glavni i najveći grad Engleske i Ujedinjenog Kraljevstva. Osnovali su ga Rimljani još 43. godine nove ere na obali reke Temze na čijem mestu danas leži najuže poslovno jezgro modernog grada, takozvani Siti.

London važi za jedan od najkosmopolitskijih gradova u Evropi sa preko 8 miliona stanovnika. U XIX i početkom XX veka po broju stanovnika predstavljao je najveći grad na svetu, a danas je jedan od najvažnijih političkih, obrazovnih, kulturnih, trgovačkih, turističkih, finansijskih, modnih, sportskih centara u svetu, poznat i po svojoj nezvaničnoj tituli svetske kulturne prestonice. Sa 6 londonskih međunarodnih aerodroma godišnje se preveze preko 120 miliona putnika, što London svrstava u najprometniji vazdušni centar na svetu, dok Londonski metro predstavlja najstariji sistem podzemne železnice u svetu. U gradu rade ukupno 43 univerzitetske ustanove, zbog čega je London i svetski obrazovni centar. London je jedini grad koji je tri puta ugostio najveće sportsko takmičenje na planeti Letnje olimpijske igre - 1908, 1948. i 2012. godine.

Zahvaljujući svojoj bogatoj i dugoj istoriji u Londonu se danas nalaze brojni kulturno istorijski spomenici, od kojih se čak četiri nalaze na listi Svetske baštine UNESCO-a: London tauer, Kraljevska botanička bašta Kju, Vestminsterska palata u okviru koje se nalaze Vestminsterska opatija i crkva svete Margarite te istorijski Grinič u kojem se nalazi čuvena Grinička opservatorija kroz koju prolazi početni nulti meridijan. Od ostalih znamenitosti treba pomenuti i Bakingemsku palatu koja opredstavlja službenu rezidenciju britanske kraljevske porodice, Londonsko oko, trg Pikadili serkus, katedrala Svetog Pavla, Tauerbridž, Trafalgar Skver, stadion Vembli i kompleks Kluba Ol Ingland .