Posetite UK

UJEDINJENO KRALJEVSTVO

Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Severne Irske, poznatije samo kao Ujedinjeno Kraljevstvo (UK) ili Britanija, obuhvata ostrvo Velike Britanije, severoistok Irskog ostrva, kao i mnogo manjih ostrva, sa površinom od 243.610 kvadratnih kilometara i oko 64,1 miliona stanovnika. Čine je četiri zemlje: Engleska, Škotska, Vels i Severna Irska, sa svojim prestonicama u Londonu, Edinburgu, Kardifu i Belfastu.

Kraljevstvo je uspostavljeno kao ustavna monarhija sa parlamentarnim sistemom upravljanja. Od 6. februara 1952. godine, Njeno Veličanstvo Kraljica Elizabeta II nalazi se na čelu monarhije. Glavni grad je London, važan svetski grad i finansijski centar. Zvanični jezik je engleski, a valuta britanska funta.

UK ima umerenu klimu, sa obilnim kišama tokom cele godine. Atlantska klima, na čelu sa Golfskom strujom, donosi blage zime, posebno na zapadu. Leta su najtoplija na jugoistoku Engleske, blizu evropskog kopna, a najhladnija na severu. Veliki snežni pokrivači mogu da napadaju tokom zime i ranog proleća u višim predelima.

Ujedinjeno Kraljevstvo ima šaroliku i lepu prirodu, kao i mnoga zanimljiva mesta koja turisti mogu da posete. Ova fascinantna zemlja konstantno očarava goste svojom bogatom istorijom i tradicijom.